Onze auteurs
Op deze pagina vindt u een alfabetisch overzicht van alle auteurs waarvan Uitgeverij Hauwaerts albums of ex-librissen heeft uitgegeven.
Onze auteurs
Zoek op (achter)naam: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
J. Braz
Julio Emilio Braz is een Braziliaans illustrator en kinderboekenschrijver, die internationaal veel prijzen won met zijn werk, dat bestaat uit strips, pulmromannen, thrillers, televisiescenario's, ... Hij schreef ook "De Kruisvaardertjes" samen met Piet De Lombaerde, speciaal voor de Vlaamse markt.
Castor (Chris Vandendriessche)
Castor (Chris Vandendriessche) tekende van jongsaf aan en kon uiteindelijk aan de slag bij Willy Vandersteen, voor de Bessy-reeks. Na verloop van tijd begon die job toch op bandwerk te lijken, waarna hij zelf zaken begon te creëren die meer in de lijn van zijn persoonlijkheid lagen, zoals het illustreren van plaatselijke sagen en legenden...
> > Alle boeken van deze auteur in de webwinkel
> > Een webpagina over Castor met o.a. een interview vind je hier.
Claus (Claus D. Scholz)
Oorspronkelijk etalagedecoreur in Duitsland, verhuisde Claus in 1970 naar Antwerpen. Bij Willy Vandersteen was er geen werk op dat moment, maar hij kon bij Frank Sels aan de slag voor de reeks Zilverpijl, die vooral op de Duitse markt gericht was.
Uiteindelijk kon hij in de jaren '80 toch bij Vandersteen aan de slag voor een aantal Bessy-verhalen, en het herwerken van een aantal Karl May-verhalen.
Hij werkte ook mee aan de reeks Bakelandt van Hec Leemans. Na de dood van Karel Biddeloo nam hij de fakkel over van de reeks "De Rode Ridder".
Mozart Couto
Mozart Couto is een enorm veelzijdig Braziliaanse tekenaar die zowel Tamba tekende voor de Vlaamse markt, als het Amerikaanse comic-werk voor Marvel, DC en Dark Horse (waaronder Wonder Woman, thor, Star Wars, ...). In het pedagogische genre maakte hij ook een hele reeks "Hoe teken je ..."-boeken.
Ivan Claeys
Ivan Claeys verdiende zijn strepen als scenarist van verschillende one-shots en reeksen bij diverse uitgeverijen en in verschillende stripbladen waaronder P@per.
Erik (Erik Vandemeulebroucke)
Erik had West-Vlaamse roots maar groeide op in Borgerhout (Antwerpen). Hij was in de drukkerswereld werkzaam maar maakte daarnaast de avonturen van Jim Lont (een Jams Blnd-persiflage), en allerhande commercieel werk zoals wenskaarten, illustraties voor kranten, enz.
Freund
Zowel Frank Freund als Michael Käse werden in Düsseldorf geboren. Na eerste publicaties in een Footballmagazine (waar Frank toendertijd aan deed), strips in programmanotities, diverse rollenspel-illustraties en onafhankelijke strips, verschenen vanaf 1999 hun Eierkopkes-verhalen in het Duitse ZACK-magazine. De meeste verhalenl zijn parodieën op Franco-Belgische strips zoals Bernard Prince, Luc Orient enz...
Delphine Frantzen
Delphine Frantzen studeerde af aan Sint-Lukas Brussel en kon haar afstudeerwerk "Madame Pipi" bij uitgeverij Oogachtend laten uitgeven.
Arthur Garcia
Arthur Garcia begon zijn carrière in het eerder aangebrande pornostrip-genre, waarna hij overschakelde op Zorro-strips, reclamewerk met vooral tekeningen van figuren die in de jaren tachtig erg populair waren zoals He-Man en Thundercats, enz. Intussen is hij nog steeds in de stripwereld actief.
Hurey (Hugo De Reymaeker)
Hurey is vooral bekend als één van de tekenaars van De Lustige Kapoentjes (na Marc Sleen), maar werkte ook mee aan andere reeksen van Sleen en later ook van zowel Berck als Jean-Pol. Een echte tekenaar-in-de-schaduw-van, zoals er wel meerdere waren in Vlaanderen.
Hachel
Hachel, pseudoniem voor Hubert Lambert, is een Belgisch tekenaar (°1945) die in 1969 o.a. "Benjamin" creëerde voor het weekblad Kuifje.
Lars Jakobsen
Lars Jakobsen begon in 1988 met het maken van strips in zijn thuisland Denemarken. Hij startte toen de reeks "had to close his advertising agency in 1988, he devoted himself to making comics. He started the series 'Mortensens Mondæne Meritter' ('Mortensens Mondiale Mysteries') op over tijdsdetective Mortensen. Jakobsen is meest bekend voor 'Ganske Vist' , een reeks over een kippenhok, waarvan later ook tekenfilms werden geproduceerd.
Käse
Zowel Frank Freund als Michael Käse werden in Düsseldorf geboren. Na eerste publicaties in een Footballmagazine (waar Frank toendertijd aan deed), strips in programmanotities, diverse rollenspel-illustraties en onafhankelijke strips, verschenen vanaf 1999 hun Eierkopkes-verhalen in het Duitse ZACK-magazine. De meeste verhalenl zijn parodieën op Franco-Belgische strips zoals Bernard Prince, Luc Orient enz...
Michael Koser
Binnenkort meer informatie over deze auteur.
Piet De Lombaerde
Piet de Lombaerde schreef de scenario's voor een aantal reeks op de Vlaamse markt (vooral voor publicatie in kranten), waarvan de tekeningen door Brazilianen werden gemaakt. De Lombaerde had nog in Brazilië gewoond, en kende er een aantal mensen, waardoor hij een internationaal samenwerkingsverband op poten kon zetten en eind jaren tachtig heel veel reeksen gepubliceerd kreeg in o.a. Het Volk, Gazet van Antwerpen, TV Express, enz.
Walter Laureysens
Walter Laureysens (Walterell) studeerde af aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en rolde de stripwereld binnen via een job bij Willy Vandersteen, waar hij bijna 200 Bessy-albums schetste... Daarna werkte hij bijna uitsluitend voor educatieve uitgeverijen, tot hij met zijn persoonlijke project "Killroy was here" op de proppen kwam.
Bob Mau
Deze Antwerpse striptekenaar en illustrator wordt soms omschreven als de Vlaamse Franquin, niet geheel ten onrechte. Minder bekend is dat hij ook actief was als schilder, beeldhouwer, enz. Kari Lente is zijn bekendste reeks.
Magaij
Magaij tekende een aantal historische strips en stond samen met Castor aan de wieg van Flavirama, een themapark waar sagen en legenden hij harmonie samenleven.
> >
Patrick Van Oppen
Patrick Van Oppen is vooral bekend door zijn verstripping van de Aspe-thrillers en de avonturen van Tommeke (Boonen). De avonturen van De Vries, die voorgepubliceerd werden in Eppo, behoren tot zijn recentste werk. Hij is ook actief als assistent voor Steven Dupré (voor o.a. de reeks Kaamelott).
Bart Proost
Bart Proost is vooral werkzaam als leerkracht plastische opvoeding. De reeks "Alexander" is zijn debuut als striptekenaar, maar ondertussen verscheen er ook al ander werk, zoals "Alleen op de wereld", en werkte hij mee aan de grafische omlijsting van Gorki-concerten en andere boeiende projecten.
Eddy Ryssack
Eddy Ryssack was actief zowel in de strip- als de animatiewereld. Hij werkte o.a. aan de allereerste Smurfenfilmpjes (bij de animatiepoot van Dupuis) en later ook voor stripbladen als Sjors (Brammetje Bram) en Eppo (Opa). Hij zette zich ook in voor zijn beroep en zijn collega's, door onder meer in 1978 samen met Jean-Pol de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde op te richten. Hij was ook de eerste directeur van het Belgische Centrum voor het Beeldverhaal te Brussel.
Erwin Sels
Erwin trad in de sporen van zijn vader Frank Sels, en werd ook striptekenaar. Tot zijn bekendste werk behoren "Claymore", "Pioniers van de Nieuwe Wereld" (die hij overnam van Jean-François Charles) en "Bewaker van de lans".
Frank Sels
Frank Sels werkte mee aan de Rode Ridder-verhalen (ten tijde van de Koning Arthur-cyclus) en de Bessy-verhalen, beide bij Studio Vandersteen. Daarna tekende hij, samen met Claus, Zilverpijl voor de Duitse markt.